Kemence… már kimondva is olyan lélekmelengető ez a szó
Az pedig már a kemencézés netovábbja, ha azt saját magunk készítjük el, és sorra sütjük benne a finomságokat!
Összeszedtünk pár hasznos infót, hogy egyszerűbb legyen a kemenceépítés és a használata.
- A samott kemény tégla, rendkívül tartós, de nem igazán alkalmas kenyérsütő kemence sütőterének építéséhez. A benne sütött kenyér alja gyakran megég, mert a tégla túl gyorsan adja vissza a hőt. Alkalmasabb régi, „jól csengő” nagy méretű bontott tégla, vagy agyag tégla a kenyérsütő kemence építéshez. A jól csengő tégla úgy ismerhető fel, hogy a kezünkbe vett téglákat összeütjük finoman (élét a lapjával), ha pufog nem megfelelő (porózus anyag, nem tömör), ha szépen cseng akkor megtaláltuk a téglánkat. Nem egy pontos meghatározás, de ha már valaki egyszer találkozott ilyen téglával, az később már meg tudja állapítani, melyik tégla alkalmas kenyérsütő kemence építéséhez.
- Az elkészült kemencének jó idő esetén 2-3 hetet száradnia kell. Ezt követően minden nap egy kis darab papírral egy marék fát a kemencében eltüzelünk. 4-5 nap múlva már 2-3 marék fával tüzelhetünk, majd folytatva a kíméletes szárítást kb. 10 -15 nap múlva rakunk nagy tüzet, mellyel kiégetjük a kemencét. Ezzel a beüzemelés megtörtént. Ha nem tartjuk be a fokozatos és kíméletes beüzemelési eljárást, a kemence könnyen szétrepedhet.
- Leginkább bükk, vagy akác fával ajánlott tüzelni a jó aromája miatt. Természetesen más fa is alkalmas lehet. A fenyő gyanta tartalma miatt csak begyújtásra alkalmas. Tüzelőanyagnak azonban más is alkalmas. Régen gyakran használtak kukoricaszárat, szőlővenyigét, napraforgókórót, szalmát. Ezek az anyagok rendkívül jól és nagy lánggal égnek, a kemence falát hamar átmelegítik. Azonban megemlítendő, hogy több hamu keletkezik, mint a keményfák tüzelésénél.
És végezetül pár inspirációs kép: